Dynia WINTER SWEET (kabocha)
WINTER SWEET to odmiana dyni o idealnym smaku, jeśli lubisz dynie o kasztanowej nucie. Uprawiam dynie już od pięciu lat i z wielkim zamiłowaniem zbieram, zamawiam i kolekcjonuję nowe i stare odmiany z całego świata. Bo musisz wiedzieć, że dynia to nie tylko Bambino lub Golias. Jest wiele smaczniejszych i bardziej przydatnych odmian, zarówno w kuchni jak i pod względem dekoracyjności 😉 Poniżej suchy ale za to mam nadzieję konkretny opis odmiany Winter Sweet, są to moje osobiste z nią doświadczenia, które mogą się nieco różnić od opisów na torebkach które zamieszczają producenci nasion 😉 Taki mały przydaś, czyli rzecz potrzebna jeśli wahasz się co posiać w następnym sezonie, bo wiadomo ogród nie z gumy i miejsca nie przybędzie. Bynajmniej mój jakoś nie chce zwiększyć powierzchni mimo, że ja ciągle zwiększam ilość roślin 😉
Waga : 2-3 kg , u mnie zazwyczaj mają 2 kg mimo dobrego nawożenia rzadko dobijają do 3 kg
Owoc: Skórka szaro zielonkawa, matowa. Kształt dość regularny, delikatnie żebrowany, nieco spłaszczony. Dobra powtarzalność kształtu owoców.
Miąższ : Niezbyt słodki, suchy o wyraźnym kasztanowym posmaku. Intensywnie ciemno żółty, zielonkawy przy skórze, gruby. Po ugotowaniu delikatny i masłowy bez wyraźnych włókien. Dynia ta zawiera mało wody więc jest idealna do wyrobu frytek lub pure.
Okres przechowywania : Dynia świetnie leżakuje przez zimę w chłodniejszym pomieszczeniu. Najlepsze walory smakowe osiąga na przełomie grudnia i marca, wcześniej szkoda ją napoczynać, miąższ musi dojrzeć leżakując, żeby docenić jej smak 😉
Wigor rośliny: silnie rosnące, długie do około 3 m pędy są dość odporne. Ulistnienie obfite i duże, lepiej dać jej sporo przestrzeni gdyż potrafi zagłuszyć co słabsze rośliny.
Moja subiektywna ocena: 9/10