Jajka przepiórcze, właściwości, zastosowania w medycynie i kuchni

Jajka przepiórcze, właściwości, zastosowania w medycynie i kuchni

Jajka przepiórcze zyskują coraz więcej zwolenników, zarówno z uwagi na ich smak, walory estetyczne ale przede wszystkim żywieniowe. Niewiele osób wie jak dużo cennych składników drzemie zamkniętych w tym małym, ślicznym ,pstrokatym jajeczku o seledynowym wnętrzu skorupki. Poniżej postaram się Ci nieco je przybliżyć. Poniższy artykuł opracowałam, między innymi na podstawie badań z 1978 r. które przeprowadził francuski doktor i badacz, J.C. Truffier, publikując zaskakujący artykuł dokumentujący proces leczenia schorzeń alergicznych za pomocą jaj przepiórczych.

Krótkie wprowadzenie:

Od lat zajmuję się hobbystyczną hodowlą przepiórek, a moje stada z roku na rok się powiększają. To wdzięczne do hodowli ptaszki, rzadko chorują, są miłe dla oka, a nade wszystko nie zajmują dużej przestrzeni. Na początek wystarczy im ciepły kącik w widnym garażu czy kotłowni, zadowolą się nawet sztucznym doświetlaniem. W zamian za opiekę, dobrej jakości karmę i odrobinkę uwagi, odwdzięczą Ci się ogromną ilością zdrowych i bardzo smacznych jajeczek.  Więc jeśli masz jakiś kącik , który możesz zagospodarować, miejsce na małą klatkę..pomyśl czy nie warto przeznaczyć go właśnie do tego celu i oddać we władanie grupki przepiórek. Tym bardziej, że jajka może i zdrowe, ale do tanich zdecydowanie nie należą 😉

Teraz przedstawię Ci co w nich siedzi, może ta wiedza okaże się potrzebna i przekona Cię jeśli nie do hodowli, to przynajmniej konsumpcji tych specjałów 😉

Skład jajka przepiórki :

  • Magnez
  • Mangan
  • Cynk
  • Potas
  • Miedź
  • Fosfor
  • Wapń
  • Żelazo
  • Selen
  • Sód
  • Witamina A
  • Witaminy z grupy B ((witamina B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9 i B12)
  • Witamina C
  • owoinhibitory
  • Witamina D
  • owomukoid
  • Witamina E
  • Witamina K.

Ponadto jaja przepiórcze są produktem zwierzęcym zawierającym największą ilość białka, witamin, minerałów i enzymów. Jedno jajko przepiórcze zawiera do pięciu razy więcej fosforu, siedem razy więcej żelaza, sześć razy więcej witaminy B1 i 15 razy więcej witaminy B12 niż jajko kurze, a także w przeciwieństwie do jaj kurzych, jaja przepiórcze nie zawierają cholesterolu!

Warto wiedzieć też, że białka jaj przepiórczych zawierają duże stężenie owomukoidu, silnego inhibitora trypsyny, cząsteczki odpowiedzialnej za produkcję histaminy przez białe krwinki. Poziom owomukoidyny w jajku przepiórczym jest znacznie wyższy, niż w innych typach jaj takich jak kurze czy nawet kacze. Zawiera również owoinhibitory o silnym działaniu regulującym elastazę, cząsteczkę zaangażowaną w choroby takie jak rozedma płuc i łuszczyca.

Jajka przepiórcze w medycynie i kosmetyce:

Na początek warto podkreślić iż jajka przepiórki nie zawierają alergenów i cholesterolu. Dzięki tym cechom, ich obecność w diecie ma pozytywny wpływ na przebieg różnych chorób.Takich jak anemia, nadciśnienie, niedociśnienie, bóle głowy, choroby układu odpornościowego, podatność na częste przeziębienia. Są skutecznym wspomagaczem, także przy takich schorzeniach jak: zapalenie oskrzeli i zapalenie płuc, astma, gruźlica, choroby przewodu pokarmowego, owrzodzenia, zapalenie błony śluzowej żołądka i zapalenie trzustki. Jajka przepiórek łagodzą, negatywne objawy u pacjentów z chorobami, takimi jak różne zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego.

Pacjenci z cukrzycą, także mogą liczyć na ich magiczne, uzdrawiające właściwości, osoby, które spożywały 6 surowych jaj przepiórki w tygodniu, zauważyły znaczną poprawę zdrowia. W badaniach laboratoryjnych stwierdzono, zmniejszony cukier we krwi o 2 – 3 jednostek. Właściwości lecznicze jaj przepiórczych ułatwiają wydalanie radionuklidów, co jest ważne dla osób pracujących w środowisku o podwyższonym promieniowaniu.

Regularne spożywanie jaj przez co najmniej jeden miesiąc, może znacznie poprawić system odpornościowy, przywrócić prawidłowe procesy metaboliczne, nawet w organizmie ludzi o osłabionej odporności ( AIDS, RZS, toczeń). To pozwala organizmowi szybko poradzić sobie z chorobą, jeśli już jest, albo skutecznie jej zapobiegać. Ze względu na wysoką zawartość wapnia w jajkach przepiórek, wspomagają skutecznie, dobry wzrost dziecka i doskonałe w zapobieganiu krzywicy. Wyrównują w młodym organizmie, brak równowagi fosforu i wapnia, co zapobiega zwiększonej kruchości kości.

Maseczki ze świeżo rozbitych, roztrzepanych jaj przepiórczych, doskonale wygładzają cerę i pomagają pozbyć się uciążliwych wyprysków. Dodatkowo sprawiają też, że po regularnym stosowaniu koloryt skóry jest bardziej wyrównany, a cera staje się „świetlista”. Tak więc Kleopatra, jak wiesz, kąpała się w mleku, a może powinna pływać w przepiórczych jajkach, tylko o tym nie wiedziała bo nie czytała Rzeczy Potrzebnych 😉

Zastosowanie skorupki jaj ( konsumpcja) jest jeszcze bardziej fascynujące, otóż pomaga na łysienie, zwiększoną kruchość paznokci, jak również różne złamania i kruchość kośćca.  Aby w pełni skorzystać z właściwości zawartych w skorupkach, regularne konsumuj jaja przepiórki, ich powłoka zapobiega próchnicy zębów, a ponadto wykorzystanie szkieletu ( kości) jest wyjątkowo użytecznym dla kobiet w ciąży. Jedna łyżeczka sproszkowanych kości przepiórki, zawiera o wiele więcej składników odżywczych, niż najdroższy suplement diety. Umieścić skorupki i kości w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Następnie zmiel ręcznie lub maszynowo. Stosuj po jednej łyżeczce przed posiłkami.


Zastosowanie w kuchni:

Doszliśmy właśnie do najważniejszego aspektu jeśli chodzi o jajka przepiórcze 😉 Jest to jeden z najwyżej cenionych przez kucharzy produktów. Z jajek tych przygotujesz najdelikatniejszą jajecznicę, omlet czy niebiańskie jajka sadzone. Idealne na twardo, ale trzeba je odpowiednio potraktować . Wrzucaj jajka zawsze na wrzącą wodę ( nie pękają jak kurze) i gotuj 3 minuty na miękko, 4 minuty na twardo z delikatnym żółtkiem i 5 minut na twardo do sałatek 😉 Natychmiast po upływie wskazanych czasów ostudź jajka przelewając zimną  wodą ,żeby zatrzymać proces gotowania.

Osobiście uwielbiam marynowane jajka przepiórcze, a moi chłopcy kochają je po szkocku, czyli w owijce z mięsa mielonego. Generalnie można je traktować tak jak kurze, sprawdzą się doskonale a nawet lepiej w ich zastępstwie. Mają delikatniejszy smak i kremową konsystencję żółtka. Mam nadzieję, że wobec powyższego choć przez chwilę zastanowiłeś się czy nie zacząć hodowli tych uroczych ptaszków 😉

Po inspirację kulinarne z jajkami przepiórczymi zapraszam na mojego bloga kulinarnego : www.OgrodnikwPodróży.pl , jest tam ich całkiem sporo 😉

Ciekawostki:

Surowe jaja przepiórcze, nie niosą zagrożenia, zarażenia się salmonellą. Wiąże się to z faktem iż, temperatura ciała przepiórek jest znacznie wyższa niż kury. Skutecznie zmniejsza to szanse rozwoju wirusa, a wręcz uniemożliwia mu hulanki i swawole ;). Tak więc bez obaw możesz je spożywać na surowo, co jest najbardziej wskazaną formą, jeśli chcesz w pełni korzystać z ich uzdrawiających właściwości. 😉

Jeśli interesuje Cię zakup jajek lęgowych, zapraszam do kontaktu: tel. 605-185-280 lub mail : sklep@centrumzielonyogrodnik.pl

Dodaj komentarz